استان قم پیشرو در بهروزرسانی اطلاعات مکانی نقشهها با استفاده از نرمافزار GIS
سرپرست واحد GIS شرکت گاز استان قم گفت: این استان از استانهای پیشرو در بهروزرسانی اطلاعات مکانی نقشهها با استفاده از نرمافزار GIS در سطح کشور بوده است.
به گزارش روابط عمومی شرکت گاز استان قم، احمد محمدبیگی در گفتگویی افزود: استان قم از سال ۱۳۸۷ نسبت به GIS کردن نقشههای تأسیسات گاز در استان اقدام کرده است در حالیکه آن دوره هیچ دستوری از شرکت ملی گاز مبنی بر این اقدام ابلاغ نشده بود.
وی خاطرنشان کرد: GIS کردن نقشههای تأسیسات گازی استان از سال ۱۳۸۷ شروع شد و تا سال ۱۳۹۲، ۸۰ درصد از نقشههای استان در نرمافزار GIS بهروزرسانی شدند.
وی با اشاره به اینکه این اقدام از رسالتهای مهم شرکت ملی گاز ایران در سطح تمامی استانها بوده است، ادامه داد: با دستور رسمی مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز ایران از سال ۹۶ به تمامی استانها ابلاغ شد تا در مراحل مختلف کلیه نقشهها اسکن شده و اطلاعات مکانی به صورت الکترونیکی تهیه شود.
محمدبیگی با اشاره به اقدامات انجام شده از سال ۱۳۹۶ تاکنون افزود: در این مدت نقشههای ازبیلت بخشهایی از شبکه تغذیه و توزیع استان که مساحتی بالغ بر ۴۰۰ کیلومتر داشته و پیش از این در سامانه وجود نداشت، تهیه شد و اکنون با پیگیری و مساعدت مدیرعامل محترم جناب آقای نصیری در حال تهیه نسخه الکترونیکی و رفع کسری ۴۰۰ کیلومتری در این بخش هستیم.
وی در معنای نقشههای ازبیلت افزود: نقشههایی که وضعیت شبکه گاز را از لحاظ خطوط تغذیه و توزیع در نقشهها بر روی نقشه پایه شهرها، روستاها و نواحی به مقیاس یک بر روی ۲۰۰ و یک بر روی هزار نمایش میدهد.
وی میزان کل شبکه و تأسیسات گازرسانی استان را سه هزار و ۸۰۰ کیلومتر اعلام کرد و گفت: تاکنون سه هزار و ۵۰۰ کیلومتر در نرمافزار GIS آماده و به صورت یکپارچه ارائه شده است.
محمدبیگی در ادامه سخنان خود افزود: دو نوع اطلاعات در GIS کردن نقشهها مورد توجه قرار دارد که شامل اطلاعات مکانی و اطلاعات توصیفی است.
وی ادامه داد: موقعیت تأسیسات مختلف مانند شیرهای گاز، خطوط تغذیه و توزیع ایستگاههای CGS و TBS و نیز علمک ها در موقعیت مکانی خاص در اطلاعات مکانی مورد توجه قرار میگیرد.
وی اطلاعات توصیفی را شامل اطلاعات جامع یک طرح و تأسیسات گازی عنوان کرد و افزود: تهیه این اطلاعات از دیگر اقدامات این واحد به شمار میرود.
این مقام مسئول تهیه نقشههای GIS را برای دسترسی سریع کاربران، امدادگران، بخش تعمیرات، ناظرین و کارشناسان ضروری عنوان کرد و افزود: این افراد میتوانند به جای ارجاع به نقشههای کاغذی در اسرع وقت و به صورت بسیار دقیقتر به فایلهای الکترونیکی دسترسی داشته و به شبکه موجود لینک شوند و این امر موجب صرفهجویی در زمان و هزینهها میشود.
محمدبیگی در ادامه به دیگر اقدامات این واحد اشاره کرد و گفت: کلیه شبکه موجود دارای مختصات UTM شده است و این امر باعث شد تا در یافتن شبکه و یا تأسیسات موجود و حتی مفقودیها از لحاظ هزینه و زمان صرفهجویی چشمگیری شود.
وی تصریح کرد: مختصات UTM مختصاتی جهانی است که با کمک دستگاه GPS (موقعیت یاب) مولتی فرکانس و با دقت فراوان به تأسیسات مورد نظر دستیابی پیدا میکند.
وی در ادامه افزود: سرعت کامپیوترها، بخش سختافزاری و شبکه نسبت به دیتاها محدودیت دارد که با استقرار WEB GIS این معضل برطرف شده است که با یک مرورگر ساده برای کاربر قابل دسترسی است.
وی بیان داشت: تا آخر سال ۹۹ طرح اطلاعات مکانی نقشهها بهطور کامل استقرار مییابد و کلیه اطلاعات توصیفی تأسیسات گازی وارد این سیستم میشود و همچنین شبکههای موجود گاز بهطور کامل بهروزرسانی میشود.
وی در ادامه به برنامههای آتی این واحد اشاره کرد و گفت: کنترل تردد خودرو به صورت خودکار با نصب دستگاه GPS بر روی خودروهای امدادگران در دست اقدام است تا موقعیت حادثه و ماشین امداد بر روی نقشه قابل پیگیری باشد.
وی راهاندازی سیستم SDI شهری (استقرار پایگاه داده مکانی بین سازمانها) را نیز از طرحهای آتی این واحد اعلام کرد و گفت: این طرح به منظور تبادل اطلاعات بین سازمانها در کمترین زمان صورت میگیرد.
روابط عمومی شرکت گاز استان قم